štvrtok 18. marca 2021

Naše uznané športy zaradené medzi športy s nízkym rizikom

 

Ministerstvo predstavilo zaujímavý plán návratu športovcov na športoviská. Ide o takzvaný Covid automat pre šport. Automat vychádza z kritérií národného covid automatu a kopíruje regionálnu charakteristiku. Podľa celonárodných kritérii je celé Slovensko naďalej v čiernej fáze a platí IV. stupeň varovania. Od 3. marca sa zmenili podmienky zákazu vychádzania, ktoré sa dotýkajú aj športových činností.

Jednotlivé športy ministerstvo rozdelilo podľa úrovne rizika do štyroch skupín. Naše športy sa nachádzajú  v prvej kategórii s najnižším rizikom šírenia, čo by mohlo umožniť zorganizovanie najdôležitejších eventov a súťaží.

Neurčuje však poradie, podľa ktorého budú jednotlivé športy postupne uvoľňované. Rizikovosť určuje to, aké opatrenia je potrebné aplikovať, aby sa potencionálne riziko šírenia minimalizovalo. V konečnom dôsledku to znamená, že športy s nízkym rizikom sa nemusia výraznejšie obmedzovať v charaktere vykonávania svojej aktivity. Športy s najvyšším rizikom budú musieť pri vykonávaní činnosti prijať najprísnejšie schválené opatrenia.

Opatrenia sa nebudú uvoľňovať nad rámec vyhlášky alebo nariadenia hlavného hygienika. Hlavnou úlohou automatu je konkretizovať možnosti a spôsoby vykonávania športu podľa najaktuálnejších pravidiel.

Je to jednoduché. Ministerstvo predstavilo jednoduchú aplikáciu, ktorá informuje o tom, aké obmedzenia na Slovensku, vo vašom regióne, kraji, alebo meste platia, a akým spôsobom môžete vo svojom okolí bezpečne športovať. Aplikácia je napojená na systém korona.gov.sk odkiaľ čerpá dáta, na základe ktorých popisuje aktuálny stav v platnej fáze.

Bližšie informácie je možné nájsť TU.

Pevne veríme, že sa vďaka prísnym aktuálnym opatreniam náročný stav zlepší a my sa už čoskoro vidíme športoviskách. Situáciu budeme naďalej pozorne monitorovať a o najčerstvejších zmenách vás budeme okamžite informovať.

0 comments:

Zverejnenie komentára