sobota 18. januára 2014

SACHER NA MAJSTROVSTVACH SVETA V ARGENTINE DVANASTY !!!

Športovci dvoch klubov z centra Novohradu hájili farby našej krajiny na svetovom šampionáte v boccii - volo, ktorého dejiskom bola Argentína - 2013.


BAHIA BLANCA / ARGENTÍNA - Štvorlístok športovcov z centra Novohradu má za sebou predstavenie v Argentíne. Po dvojročnej príprave zabojovali na svetovom šampionáte v boccii – volo o cenné body členovia klubov Boules Novohrad a Športového klubu Novoker Lučenec Richard Sacher, Vojtech Sopko, Marcel Sarvaš a Ján Török. No a blyslo sa najmä duo Richard Sacher Vojtech Sopko, ktoré v kvalifikácii vytvorilo nový slovenský rekord. Jeho hodnota je 25 bodov. Slovenská výprava strávila cestovaním zo Schwechatu cez Amsterdam, Atlantu až do Buenos Aires dlhých 24 hodín. No a v srdci Argentíny ju čakalo netradičné privítanie. Novohradčania sa na tamojšom veľvyslanectve SR stretli s veľvyslancom Pavlom Šípkom. Ten ich pozval do slovenskej rezidencie. Potom opäť nasadli do lietadla a z Buenos Aires pokračovali do dejiska majstrovstiev sveta – miliónového mesta v Patagónii Bahia Blanca

 

Výsledky jednotlivých kategórií:
SIMPLE (JEDNOTLIVCI)
 - Skupina V.: Marcel Sarvaš Carlos Olmedo (Paraguaj) 12:11, Marcel Sarvaš - Nicolas Pretto (Argentína) 2:13, Fhan San (Čína) - Carlos Olmedo (Paraguaj) 13:6, Nicolas Pretto (Argentína) - Fhan San (Čína) 9:8.
- Baráž o postup zo skupiny: Marcel Sarvaš - Nicolas Pretto (Argentína) 2:13.
- Finále: Jure Kozjek (Slovinsko) Romain Garcia (Francúzsko) 10:7.

KONEČNÉ PORADIE
 - 1. Jure Kozjek (Slovinsko), 2. Romain Garcia (Francúzsko), 3. Simone Mana (Taliansko), Achref Zouaoui (Tunisko)... 17. Marcel Sarvaš (SR).

DOUBLE (DVOJICE)
 - Skupina IV.: Faik Ozturk/Duran Yilmaz (Turecko) Achref Zouaoui/Amor Ellemsi (Tunisko) 2:13, Marcel Sarvaš/Ján Török (Slovensko) - Khaled Zobeidi/A. Makhloufi (Alžírsko) 2:13, Achref Zouaoui/Amor Ellemsi (Tunisko) Khaled Zobeidi/A. Makhloufi (Alžírsko) 12:10, Faik Ozturk/Duran Yilmaz (Turecko) - Marcel Sarvaš/Ján Török (Slovensko) 13:0.
- Baráž: Faik Ozturk/Duran Yilmaz (Turecko) - Khaled Zobeidi/A. Makhloufi (Alžírsko) 0:13.
- Finále: Luigi Grattapaglia/E. Bruzzone (Taliansko) Davor Janzič/Jure Kozjek (Slovinsko) 13:11.

KONEČNÉ PORADIE
 - 1. Luigi Grattapaglia/E. Bruzzone (Taliansko), 2. Davor Janzič/Jure Kozjek (Slovinsko), 3. Karim Bouhoud/Mohamed Hassissi (Maroko), Miroslav Petkovič/Dejan Stoepčevič (Čierna Hora)... 25. Marcel Sarvaš/Ján Török (SR).

COMBINÁTO (KRUH)
 - Skupina II.: Toufik Sahih (Alžírsko) - Ján Török (Slovensko) 27:7, Saldana Hector Cortez - Ján Török (Slovensko) 2:7, Saldana Hector Cortez - Giuseppe Venuti (Nemecko) 2:11, Toufik Sahih (Alžírsko) Giuseppe Venuti (Nemecko) 18:21.
- Baráž o postup zo skupiny: Toufik Sahih (Alžírsko) - Ján Török (Slovensko) 24:7.
- Finále: Anthony Percherancier (Francúzsko) - Dejan Tonejč (Slovinsko) 28:29.

KONEČNÉ PORADIE
- 1. Dejan Tonejč (Slovinsko), 2. Anthony Percherancier (Francúzsko), 3. Goran Perčan (Chorvátsko), Miroslav Petkovič (Čierna Hora)... 17. Ján Török (SR).

TIRO DI PRECISIONE (TRIAFANIE POZÍCIÍ)
- Kvalifikácia: Vojtech Sopko (Slovensko) - prvé kolo 6 bodov, druhé kolo 4 body. Finále: Cristian Zapata (Argentína) 21, Davor Janzič (Slovinsko) 19, Romain Garcia (Francúzsko) 18, Yong Zhang (Čína) 13.

KONEČNÉ PORADIE
- 1. Cristian Zapata (Argentína), 2. Davor Janzič (Slovinsko), 3. Romain Garcia (Francúzsko), Yong Zhang (Čína)... 27. Vojtech Sopko (SR).

TIRO PROGRESSIVO (5-minútový beh s triafaním pozícií)
- Kvalifikácia o postup do osemfinále: Richard Sacher (Slovensko) 23/41 - 12. miesto – postup.
- Osemfinále: Richard Sacher (Slovensko) 24/41 - 12. miesto – nepostúpil.
- Finále: Marco Ziraldo (Taliansko) 43/48 - Aleš Borčník (Slovinsko) 46/50.

KONEČNÉ PORADIE
- 1. Aleš Borčník (Slovinsko), 2. Marco Ziraldo (Taliansko), 3. Alexandre Chirat (Francúzsko), Leo Brnič (Chorvátsko)... 12. Richard Sacher (SR)
Richard Sacher skončil z európskych hráčov na 5. mieste.

TIRO VELOCE A COPIE (5-minútový beh dvojíc s triafaním pozícií)
- Kvalifikácia o postup do osemfinále: Richard Sacher/Vojtech Sopko (Slovensko) 25/50 - 12. miesto – postup.
- Osemfinále: Richard Sacher / Vojtech Sopko (Slovensko) 23/50 13. miesto – nepostúpili.
- Finále: Leo Brnič / D. Zivolič (Chorvátsko) 54/61 - Alexandre Chirat / J. Micoud (Francúzsko) 53/61.

KONEČNÉ PORADIE
 - 1. L. Brnič/D. Zivolič (Chorvátsko), 2. A. Chirat / J. Micoud (Francúzsko), 3. M. Roggero/E. Ferrero (Taliansko), A. Borčník / A. Petrič (Slovinsko)... 13. Richard Sacher / Vojtech Sopko (SR) - Foto.
Slovenská dvojica vytvorila v kvalifikácii nový slovenský rekord - 25 bodov.
Ján Šnúrik, prezident Slovenskej asociácie boccie hodnotí: "Pre našich športovcov bolo pred svetovým šampionátom náročné stanoviť si konkrétne ciele, keďže silu a kvalitu svojich súperov nepoznali. Po príchode do dejiska majstrovstiev sa museli aklimatizovať a zvyknúť si na značný šesťhodinový časový posun, dlhé presúvanie sa do špeciálnej športovej haly na bocciu - volo a tiež na náročný denný program. Vstávali ráno o siedmej a už o 8.30 hod. ich autobus odviezol približne 15 kilometrov za mesto, kde prebiehal svetový šampionát. Zo športovej haly odchádzali okolo polnoci. Nasledovala cesta, večera a do postele si líhali približne o pol druhej v noci. Ten, kto sa takémuto režimu nedokázal prispôsobiť, nemohol očakávať dobré výsledky. Našej výprave sa to však podarilo, keď najlepšie umiestnenie dosiahol v disciplíne tiro progressivo Richard Sacher. Po náročnej dvojkolovej kvalifikácii si vybojoval miestenku do osemfinále. Za stáleho povzbudzovania vďačných argentínskych divákov síce zaostal za svojím slovenským rekordom o tri body, no výkonom 24/41 napokon obsadil vynikajúce 12. miesto, keď ho dokázali poraziť len štyria pretekári z Európy. Pekným výkonom sa v disciplíne tiro veloce a copie prezentovala dvojica Vojtech Sopko – Richard Sacher. Prepísali hodnotu slovenského rekordu na 25/50 bodov. Postúpili z kvalifikácie, no v boji o postup do štvrťfinále tesne zaostali za najlepšími. Ich výborný a bojovný výkon tentokrát stačil na 13. priečku. Marcel Sarvaš, ktorý mal v súťaži jednotlivcov na konte jedno víťazstvo a dve prehry, neprešiel barážou do ďalších bojov. V celkovom hodnotení obsadil 17. miesto. V kategórii dvojíc sa v silne obsadenej skupine pokúšali preraziť Marcel Sarvaš s Jánom Törökom. Nebodovali však a skončili na 25. priečke. Do disciplíny kruh vstúpil Ján Török víťazne. V ďalších dvoch zápasoch však podľahol svojim súperom a ocitol sa tesne pred postupovými bránami. Obsadil 25. miesto. V ďalšej náročnej disciplíne tiro di precisione sa Vojtechovi Sopkovi nedarilo podľa jeho predstáv. V dvoch kvalifikačných kolách si nevybojoval miestenku medzi najlepšiu šestnástku hráčov a so šesťbodovým ziskom obsadil 27. miesto. Ako som už načrtol na začiatku svojho vyjadrenia, s takouto silnou konkurenciou na svetovom šampionáte sa Slováci ešte nestretli. Veď v Argentíne bojovali o popredné priečky hráči z tridsiatich dvoch štátov sveta. Osobne ma najviac potešili umiestnenia Richarda Sachera a dvojice Vojtech Sopko – Richard Sacher. Okrem toho bolo nesmierne dojímavé sledovať, akú vynikajúcu atmosféru v športovej hale vytvorili temperamentní argentínski diváci. Nečudo, veď sa tu predstavil ich miláčik, majster sveta Cristian Zapata."
 Účasť Novohradčanov na svetovom šampionáte v argentínskom meste Bahía Blanca stála 4000 eur, z ktorých 1500 eur si hradili hráči z vlastných zdrojov alebo z vlastných klubov.
 "Touto cestou by som sa chcel poďakovať Ministerstvu školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky a športovému klubu Boules Novohrad za poskytnutú dotáciu na svetový šampionát. Tiež ďakujem za pomoc Vladimírovi Červenákovi a Petrovi Domokovi.
          Text: MARCELA BALLOVÁ
          Foto: JÁN ŠNÚRIK

0 comments:

Zverejnenie komentára